Thuiswerken: 6 tips om dit comfortabel & effectief te maken

17 maart 2020

Thuiswerken: voor de één is dat business as usual, voor de ander iets nieuws. Heb je een functie waarbij je met de corona-maatregelen de komende weken thuis moet werken en ben je dat niet gewend? Lees dan onze 6 tips voor thuiswerken, doe er je voordeel mee en maak iets moois van deze ongewone tijd!

Thuiswerken klinkt in eerste instantie misschien relaxed, maar geloof ons: als je drie weken fulltime thuis aan het werk bent, zijn er wel een paar dingen om rekening mee te houden om dit leuk, comfortabel én effectief te maken.

1. Richt een zo ergonomisch mogelijke werkplek in

Beschik je niet over een ergonomische werkplek thuis, maak er dan het beste van. Kies een plek in huis waar je je bij voorkeur af kunt zonderen van eventuele huisgenoten. Check welke hoogte je bureau of tafel eigenlijk heeft; nu je er de hele dag aan gaat zitten, is het belangrijk om je werkplek zo ergonomisch mogelijk in te richten. Voor een persoon van gemiddelde lengte is een werkblad tussen de 74 en 76 cm hoog goed, probeer je thuiswerkplek hier ook op af te stemmen. Heb je geen in hoogte verstelbare bureaustoel tot je beschikking? Zorg er dan met behulp van een stevig kussen op een stoel voor dat je je voeten in een hoek van 90 graden plat op de grond kunt zetten, wanneer je rechtop op je stoel zit. Schaf een laptopstandaard, een toetsenbord en een muis aan. Dit klinkt misschien overdreven, maar even stilstaan en/of investeren in deze zaken, gaat je echt iets opleveren. En je werkgever ook, want het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat iedereen straks met rug-, nek-, en schouderklachten terugkeert naar kantoor.

2. Start en eindig je dag bewust

Lekker in je huispak achter je laptop? Doe het niet! Door ’s ochtends dezelfde handelingen uit te voeren als wanneer je naar kantoor gaat, geef je je hersenen het signaal “ik ga werken”. Het helpt zelfs als je ook schoenen aan doet. Probeer het maar eens! Heb je aan het einde van de dag je taken voor de dag volbracht? Maak een actielijst voor je volgende werkdag en zet je laptop uit, berg hem op. Het is belangrijk om echt een einde aan je werkdag te maken, om te voorkomen dat werk en privé de komende tijd zo erg met elkaar verweven raken, dat je de balans kwijt raakt.

3. Laat je niet afleiden

Thuiswerken kan meer afleiding met zich meebrengen dan je gewend bent. Nu de kans groot is dat je partner en/of kinderen ook thuis zijn terwijl jij aan het werk bent, kan concentreren moeilijk zijn. Zet een koptelefoon met je lievelingsmuziek op en installeer de app Forest op je telefoon. Met deze app kun je bomen planten, de bomen groeien zo lang jij de verleiding weerstaat om even door LinkedIn of Instagram te scrollen of appjes te lezen. Hoe langer jij je telefoon met rust laat, hoe groter jouw bos met bomen groeit. Leuk toch!

4. Blijf in beweging

Waar je normaal op een kantoordag toch op z’n minst een paar keer koffie of thee gaat halen, naar het toilet loopt of een printje van de printer gaat halen, zit je tijdens een thuiswerkdag misschien meer stil dan goed voor je is. Las daarom bewust ‘beweegmomenten’ in, minstens vier keer per dag. Loop door je huis heen en weer, ren een paar keer de trap op en neer, het maakt niet uit wat je doet, als je maar niet de hele dag blijft zitten. En ga een stukje wandelen, frisse lucht is goed voor je productiviteit.

5. Vergeet niet te genieten

Laten we eerlijk zijn: het is best lekker om even niet in de file te hoeven staan of op een tochtig station te staan wachten. Of om niet gestoord te worden door een collega terwijl je geconcentreerd bezig bent. Vergeet niet om daar van te genieten! Nu is het moment! Daarnaast zijn er misschien ook andere dingen die je ineens veel meer opvallen. Heb je een tuin? Nu je zoveel thuis bent, ben je je er wellicht meer bewust van hoe snel het voorjaar zich aandient, geniet van die ontluikende tulpen, narcissen en ander prachtigs dat de natuur nu laat zien. Wij zijn ervan overtuigd dat deze bijzondere periode ook heel erg veel goede dingen in iedereen naar boven zal halen!

6. Houd contact met collega’s

Waar je normaal gesproken ’s ochtends je collega’s treft bij de koffieautomaat, is dit nu niet het geval. Neem juist nu ook de tijd om met collega’s in contact te blijven. Interne overleggen gaan bij Rever gewoon door, hierbij maken wij gebruik van Microsoft Teams. Dit werkt perfect om op elkaar op de hoogte te houden van projecten. Maar gebruik het ook gedurende dag om even een praatje te maken en samen koffie te drinken, dan wel te lunchen. Uiteraard wel via een scherm, maar toch ?.

We hopen je met deze tips een beetje op weg te helpen met comfortabel en effectief thuiswerken. Wil je meer weten over het inrichten van inspirerende werkplekken? Bel of mail ons dan gerust (030-2142255 / info@rever.nl), dan schudden we je na 6 april met heel veel plezier een hand in ons Belevingscentrum in Utrecht.

PS: beeldmateriaal mede mogelijk gemaakt door onze collega’s die allemaal thuis aan het werk zijn!