Wat kun je verwachten bij hergebruikte materialen en meubilair? Het beeld dat velen daarvan hebben zijn marktplaats-vondsten of ‘krijgertjes’. Maar het tegendeel is waar. Bestaande materialen voegen heel veel sfeer en karakter toe aan een interieur en bestaand meubilair bestaat vaak uit producten van A-merken die volledig refurbished kunnen worden om naadloos aan te sluiten bij de look & feel van een interieurconcept, waarbij zij niet van nieuw te onderscheiden zijn. Het gebruiken van bestaande materialen en meubilair brengt zelfs nog iets extra’s mee: je doet er de wereld een plezier mee.
Wist je dat je voor elke kilo hergebruik een kilo aan CO2 bespaart?*.
In ons clubhuis in Utrecht hebben we veel hergebruik toegepast, iets wat niet direct opvalt omdat het er als nieuw uit ziet en onderdeel is van het geheel. Hergebruikt meubilair is diep gereinigd en opgeknapt en eventueel opnieuw gestoffeerd om het binnen een totaalplaatje te passen. Maar het gaat niet alleen om meubilair. Juist door bestaande materialen zoals een oud glas in lood raam of oude fabrieksdeur toe te passen, geef je karakter en sfeer aan een ruimte. Ter inspiratie vertellen we je graag meer over de hergebruikte materialen en meubilair in ons clubhuis.
Mi casa es su casa: wandrek van brancarddelen en industriële lampen
In Mi casa es su casa, het kantoor van onze directeur Paul Spoelder, vind je aan de wand een rek dat is gemaakt van oude brandcarddelen uit WOII. Wat ooit gebruikt werd om gewonden mee te transporteren wordt nu gebruikt om boeken en awards op uit te stallen. Ook vind je in deze kamer diverse oude industriële lampen die afkomstig zijn uit een fabriekshal.
Bibliotheek: kast, stoelen en ensuite deuren
In ons ‘kenniscentrum’, oftewel de bibliotheek, vind je een bestaande teakhoutenkast en een verzameling aan gebruikte stoelen, welke allemaal zijn voorzien van een nieuwe stoffering, zodat ze een eenheid vormen. De ruimte kan semi-afgesloten worden middels karakteristieke ensuite deuren die van een sloop komen.
Plein: balkon, glas in lood raam en biljart
Op ons Plein vind je een aantal hergebruikte interieur items waarvan je in eerste instantie wellicht niet weet dat ze hergebruikt zijn: het balkon met daaronder het glas in lood raam en de entreedeur naar onze kroeg “Op Kantoor”. Deze items komen allemaal van de sloop. Op het plein vind je ook een 80 jaar oude biljart tafel, die wij dagelijks gebruiken voor een stukje ontspanning en onderlinge verbinding.
Kroeg “Op Kantoor”: bar, tafel, stoelen & accessoires
De grote bar, de tafel en de stoelen in ons kroegje zijn allemaal stukken die bij ons een tweede leven leven. Ook de diverse accessoires, zoals de bel die wij luiden bij een mooie nieuwe opdracht, de decoratieve afbeeldingen aan de wand en het dartboard, zijn hergebruikt.
The Green Wall: vakkenkast van gebruikt karton
Op onze eerste verdieping vind je The Green Wall. In deze kast, gemaakt van gebruikt karton, vind je diverse items die duurzaamheid representeren voor elk van onze collega’s, voorzien van een persoonlijke toelichting. Boven The Green Wall vind je onze “schaapjes op het droge”; afkomstig van de Expo in Shanghai in 2010.
Palletroom: pallets als wanden
De wanden van de Palletroom bestaan uit, de naam van de ruimte zegt het al: gebruikte Euro-pallets. De ruimte is voorzien van circulaire bureaustoelen en hoge krukken, die vervaardigd zijn uit oude colablikjes.
Het Depot: grotendeels hergebruikte materialen
De meeste hergebruikte materialen vind je in ons Depot. Bij binnenkomst vanuit de verlichte tunnel kijk je direct tegen het eerste hergebruikte stuk aan: een grote stellingkast gemaakt van sloophout en oude fabriekslades, waar onze interieurarchitecten per project stalen en materialen in bewaren. Naast deze stellingkast vind je de ingang naar ons magazijn, met een deur uit een grachtenpand uit de jaren ’20. Te midden van de ruimte waar wij alle stalen en materialen van onze leveranciers bewaren, vind je een oude heftruck, waar op de vorken een tafel is gecreëerd met een oude Euro-pallet. Prominent in het midden van het Depot staat een 4 meter lange vergadertafel die volledig is gemaakt uit oude meerpalen. Naast de vergadertafel vind je een vluchtladder uit een oude fabriek. De wanden zijn opgetrokken uit stellingkasten die in ons voormalige magazijn stonden en daar zijn originele fabrieksramen in verwerkt. De wand achter de wijnbar, welke is gemaakt van oude houten balken, is afgewerkt met keramieken wandtegels afkomstig uit een school. De verlichting in het Depot bestaat grotendeels uit bestaande armaturen. Tot slot het pareltje van het Depot: een originele fabrieksdeur uit de jaren ’30, die wij volledig hebben geïntegreerd in het ontwerp als toegangsdeur van het Depot. Deze deur geeft veel karakter en sfeer aan de ruimte en laat duidelijk zien dat hergebruikte items perfect passen binnen een werkomgeving.
Coffee corner: oude truck en zeecontainer
Net buiten het Depot vind je de Coffeecorner, waar we een oude transporttruck hebben omgebouwd tot koffiebar, die van alle gemakken voorzien is. Boven je hoofd ‘zweeft’ daar een oude zeecontainer die dienst doet als onze ‘playroom’ met daarin een Playstation PlaySeat, flipperkast en tafelvoetbaltafel, die bij ons allemaal een tweede leven hebben gekregen.
Meer zien? Kom langs voor een rondleiding!
Dit waren slechts hoogtepunten van het hergebruik in ons clubhuis. We hopen dat het je inspireert op het gebied van hergebruik in de werkomgeving. Ben je benieuwd naar hoe deze items allemaal een plek hebben in ons clubhuis en wat er nog méér is? Je bent van harte welkom voor een rondleiding, klik hier om je aan te melden.
Wellicht vind je dit ook interessant om te lezen:
*Bron: 2switch.nl