Smaakvol visitekaartje

30 april 2018

Bolton Bouw, artikel P.I.

Smaakvol visitekaartje

Voor het nieuwe kantoor van Bolton Bouw ontwierp Rever Interieurprojecten een open en transparant interieur, waarin de industriële uitstraling in perfecte balans is met warmte en huiselijkheid.

Bolton Bouw werd in 1970 opgericht door de vaders van de huidige eigenaren, Peter Bol en Arjan Ton. Het bedrijf was voorheen gevestigd in Zegveld, maar het kantoor werd te klein en bovendien was een prominentere plek gewenst. Een mooie zichtlocatie werd even verderop gevonden in Woerden, en Architekten- en ingenieursbureau H.W. van der Laan ontwierp een pand dat met zijn hoge vensters en houten kolommen ook een echte blikvanger is. Rever Interieurprojecten – gekozen naar aanleiding van een pitch onder drie bureaus – kreeg de opdracht het interieur te ontwerpen. “Architectuur en interieur moeten bij elkaar passen”, vertelt Chris Hiep, architect/interieurarchitect bij Rever. “De architect werkte met lucht, licht en ruimte, en dat hebben we in ons ontwerp omarmd.”

Niveauverschillen

Rever was al bij het schetsontwerp van de architect bij het project betrokken. “Hierdoor zijn er verschillende aspecten gewijzigd”, vervolgt Hiep. “Bijzonder en prettig, want meestal komen we pas aan de beurt als het architectonisch ontwerp al af is.” In dat schetsontwerp was bijvoorbeeld een vrij traditionele trap getekend, die door Rever is gedraaid en vergroot, en een andere vorm kreeg. Andere belangrijke ingreep was het creëren van een gebouwhoge vide naast de trap. Hiep: “Kenmerkend, ook in de gevel, is dat de verdiepingen zeer hoog zijn en vensters van vloer tot plafond hebben. Die ruimtelijkheid wilden we benadrukken, en de hoge ruimte gaf ons de mogelijkheid om niveauverschillen te creëren. Omdat we al in een vroeg stadium bij het project waren betrokken, konden de kozijnen daarvoor nog door de architect worden aangepast.” Ook wilde Rever laten zien hoe het kantoor is gebouwd, Bolton is immers een bouwbedrijf. Overal zijn bijvoorbeeld de betonnen breedplaten in het zicht gehouden – net als de in het werk gestorte wanden en de betonvloeren, die door Bolton zelf werden gevlinderd.

Schuine lijnen

De gevel van het pand wordt gekenmerkt door rechte lijnen, in het interieur zijn als contrast juist veel schuine lijnen gecreëerd. “Het gebouw bestaat uit twee delen”, vertelt Hiep, “met achter het kantoordeel een grote werkplaats die daar schuin op staat. We hebben de schuine lijnen van de werkplaats in het kantoor doorgevoerd, door middel van het gedraaid plaatsen van een aantal vaste elementen – zoals de balie, de trap en de kern van het gebouw.” Ook de vergaderruimten hebben schuine wanden, en een deel van het losse meubilair is eveneens schuin opgesteld. Hiep: “Door dit idee consequent door te voeren, ontstaat er wat speelsheid in het rigide gebouw. Ook wilden we zo min mogelijk wanden en gangen, en met deze vaste elementen creëerden we tegelijkertijd als vanzelf verschillende ruimten, die vloeiend in elkaar overlopen. Ondanks de grootte van het kantoor voel je je er door deze manier van indelen nergens verloren.”

Behalve de vloeren en plafonds zijn ook de meeste wanden van beton, en de akoestiek vormde daarom een uitdaging. Hiervoor werkte Rever samen met akoestisch adviseur M+P, die onder meer voorstelde de hoge wand in de vide in te zetten voor de akoestiek. Hiertoe is de wand bekleed met houten panelen van Wonderwall Studios, waarachter akoestisch materiaal is aangebracht. “Een mooie oplossing”, aldus Hiep, “en de wand draagt zo bij aan de beleving.” Een andere akoestische maatregel was de toepassing van baffles boven de gemeenschappelijke gebieden; daarnaast draagt het maatwerkmeubilair mee aan de goede akoestiek. Zo heeft de balie een geperforeerde achterwand met daarachter akoestische materialen.

Hospitality

Het vele beton in combinatie met de zwarte stalen hekken en balustrades geven het interieur een industriële uitstraling – en dat was ook een duidelijke wens van de opdrachtgever. Een uitdaging bij het ruwe en robuuste was het creëren van een uitnodigende en huiselijke omgeving – een andere wens. De begane grond – met name het Bolton Café – moest een ‘hospitality’-uitstraling krijgen: in het gebouw komen veel klanten en andere relaties, en voor hen moest de drempel laag zijn. In het Bolton Café worden onder meer presentaties aan klanten gegeven, daarnaast wordt het door de medewerkers gebruikt voor de lunch, én om te werken. Voor het creëren van een huiselijke sfeer zijn veel natuurlijke materialen gebruikt; daarnaast zijn warme, aardse kleuren toegepast, met name in de stofferingen.

Je waant je bij binnenkomst eerder in een hotellobby dan in een kantooromgeving. Je ziet eerst een biljarttafel met een opvallend oranje laken en komt vervolgens direct in het restaurant. Een aantal tafels en stoelen staat op een verhoging, daarboven uit steekt een kleine tribune met podium en vaste banken, die kan worden gebruikt bijvoorbeeld voor toespraken en presentaties. Boven de bar – in dezelfde vormentaal als de balie – hangen koperkleurige lampen, erachter is een houten wand met schappen voor flessen, planten en objecten. Hiep: “We hebben met een stylist samengewerkt, voor onder meer de aankleding, planten, foto’s en schilderijen – dat maakt het net even af.” Voor het lichtplan werkte Rever samen met lichtadviseur Kromwijk. “Verlichting is van essentieel belang en bepaalt in hoge mate de sfeer”, stelt Hiep. “In de werkgebieden is de verlichting heel functioneel, beneden hebben we het meer sfeervol opgelost.”

Bekijk voor het eindresultaat de foto’s in ons portfolio.

Overzicht

Op de begane grond zijn nog een ‘experience’-ruimte voor één op één gesprekken, een werkplekruimte voor ‘fine tuning’ van opdrachten, de boardroom en de werkplekken van de administratie. Maar de meeste van de circa 35 medewerkers werken op de eerste verdieping. Met het nieuwe kantoor werd ook een nieuwe manier van werken bij Bolton geïntroduceerd: hoewel veel van de medewerkers nog een vaste werkplek gebruiken, is het interieur klaar voor flexibel werken. Zo zijn er al lockers, in een fraai afgewerkte houten wand onder de trap. Daarnaast waren openheid en transparantie gewenst, om zo kennisdelen te stimuleren en ontmoetingen te faciliteren. Ook de bovenverdieping heeft een open en transparant karakter, met lange zichtlijnen van de ene naar de andere van het gebouw. Hiep: “Mensen lopen daardoor gemakkelijk even bij elkaar langs.” De werkplekken aan het venster die het verst van de trap zijn, staan op een verhoging, zodat je ook daar goed overzicht hebt. Bij de werkplekken ligt tapijt over de gevlinderde betonvloer, erboven hangen plafondeilanden waarin verlichting is aangebracht: “Door de eilanden ervaar je ook hier overal de hoogte van de ruimte, en hoefden we niet te werken met koven voor de vensters”, aldus Hiep. Er zijn verschillende overleg- en aanlandplekken – de laatste onder meer in de buitenzijde van de reproruimte, die voor de kabeldoorvoer eveneens is verhoogd. De meeste wanden boven zijn donkergrijs, die samen met het beton en de zwarte balustrades ook hier een industriële uitstraling geven, weer gecombineerd met warme kleuren in de stofferingen.

Turnkey

Rever levert turnkey projecten en ook voor het kantoor van Bolton nam het bureau een groot deel van de realisatie voor zijn rekening. “We hebben bijvoorbeeld de hele afbouw, de interieurbouw en het lichtontwerp aangestuurd”, zegt Hiep, “en een deel van het projectmanagement. Daardoor konden we snel schakelen wanneer er wijzigingen in het ontwerp werden bedacht. En omdat we al vroeg bij het project waren betrokken, konden we hier goed onze meerwaarde laten zien.” Het resultaat is een prachtig visitekaartje voor Bolton, dat het kantoor zelf bouwde en de bezoekers zo eveneens zijn meerwaarde kan tonen. “Bolton was op zoek naar iets anders, maar wilde ook een niet te luxueuze uitstraling”, aldus Hiep, “niet overdreven, wel smaakvol – en dat is gelukt. Dit gebouw past veel meer bij hoe Bolton wil zijn en hoe mensen het bedrijf zien, en laat zien wat ze kunnen.” Behalve Rever en de opdrachtgever zijn ook de partners volgens Hiep trots op het resultaat: “Zo gebruikt M+P Bolton als voorbeeldproject en is het opgenomen in het jaarboek van Satelliet. Ook dat laat zien dat we geslaagd zijn in onze missie.”

Bekijk het eindresultaat in ons portfolio.

Zien we jou ook op 16 en 17 april op de WorkPlace Xperience?

Lees verder voor meer informatie.