Interieurontwerp kantoor ‘campus’ voor VGZ

12 mei 2016

Zorgverzekeraar VGZ neemt eind mei het nieuwe uitgebreide gedeelte in gebruik van hun kantoor bij het centraal station in Arnhem, ontworpen door Ben van Berkel (UNStudio). Momenteel wordt er door vele partijen keihard gewerkt om de realisatie te voltooien. Wij mochten het interieur ontwerpen en coördineren de realisatie van ons ontwerp voor dit ambitieuze project, in nauwe samenwerking met bouwbedrijf BAM en VGZ.

De visie voor het ontwerp: een multifunctionele campusomgeving

Zorgverzekeraars hebben een belangrijke maatschappelijke rol: het betaalbaar houden van de zorg, nu en in de toekomst. En de samenleving kijkt kritisch naar de manier waarop die rol wordt ingevuld en of dat efficiënt gebeurt. De vraag die wij ons gesteld hebben, is: ‘hoe kan VGZ als zorgverzekeraar in deze constant veranderende maatschappij het verschil maken, waarbij zij niet alleen bijblijven, maar vooroplopen in de markt?’

Dat is een complexe uitdaging die vraagt om een interdisciplinaire aanpak. Het vraagt om een omgeving die samenwerking stimuleert, waar daadkrachtige acties kunnen ontstaan en nieuwe kansen zich ontvouwen. Ons antwoord op deze vraag is daarom niet alleen een invulling voor het interieur, maar ook een programma waarin workshops, seminars en talks gegeven worden en waarin het thema vitaliteit centraal staat. Dit programma is ontwikkeld in samenwerking met onze partner Contain.r Affairs uit Rotterdam en is opgebouwd uit 3 fases: inspireren, informeren en activeren. Met deze dubbele aanpak ontstaat een omgeving waarin niet alleen de basisbehoeften van een goede werkplek én de sociale aspecten van Het Nieuwe Werken vertegenwoordigd zijn. Ook ontplooiing wordt zo een actief onderdeel van de werkomgeving. Een universiteitscampus herbergt dezelfde kwaliteiten en heeft door de eeuwen heen bewezen zowel deze fysieke, sociale als emotionele aspecten op harmonieuze wijze te combineren. De kwaliteiten van een multifunctionele campusomgeving hebben wij vertaald naar een werkomgeving waarin VGZ vanuit hun passie voor goede zorg gezamenlijk de essentiële thema’s in de gezondheidszorg op kan pakken. De omgeving en het programma moeten er samen voor gaan zorgen dat VGZ het Gezondste kantoor van Nederland wordt.

Een park omgeven door ruimtes met eigen identiteit

De basissfeer van de campus is die van een park: een natuurlijke omgeving met groene zones waarin men kan aanlanden, werken en ontmoeten. Het park huisvest diverse ruimtes in de vorm van paviljoenen, die uitgevoerd zijn in een combinatie van pure materialen met semi-transparante wandelementen. De ruimtes zijn van binnen opvallend en hebben ieder hun eigen identiteit. Zo komt er een deli; een industriële omgeving die voorziet in (take-away) broodjes en goede koffie. Een atrium; een flexibele expositieruimte, geschikt voor events en symposia. Een woonkeuken (pantry); uitgevoerd als een huiselijke en ongedwongen setting voor informele ontmoetingen. Een bibliotheek; waarin het delen van kennis centraal staat. De uitgifte van het restaurant; die fungeert als een markt waar men zichtbaar gezonde producten kan kopen voor de lunch. Of het café; waar men ongedwongen samen kan komen, waar een borrel geven kan worden, maar die ook zeer geschikt is om externe gasten te ontvangen en open coffees te organiseren. Ook komen er diverse watertappunten van Join the Pipe in het park en schermen voor narrowcasting zorgen ervoor dat het geven van presentaties of het gebruiken van een livestream op vele plekken mogelijk is.

Functionele vereisten voor een goede werkomgeving

In een vroeg stadium hebben we inhoudelijke discussies gevoerd met VGZ over wat het leveren van betaalbare zorg in de toekomst inhoudt en welke (functionele) eisen er aan de werkomgeving gesteld moeten worden om de ambities van VGZ waar te kunnen maken. Er is een werkplekanalyse uitgevoerd en op basis van de gegevens uit dit onderzoek zijn de verschillende functies in het interieurontwerp bepaald. Het resultaat is een comfortabele en uitdagende omgeving die ondanks de prettige uitstraling niet luxueus of duur is. We hebben met elkaar gezocht naar praktische en duurzame oplossingen, er wordt bijvoorbeeld ook gebruik gemaakt van tweedehands- en zelfs derde- of vierdehands spullen.

Zichtbaar zijn als zorgverzekeraar

De nieuwbouw is gekoppeld aan een bestaand gedeelte van het kantoor van VGZ. Met het nieuwe gedeelte wil VGZ zichtbaar zijn als zorgverzekeraar, dit gedeelte zal dan ook vaker voor bijeenkomsten met externen gebruikt gaan worden. De ruimtes hebben veel mogelijkheden voor samenwerking en bieden handvatten voor het creëren van een goede balans tussen lichaam en geest.

Knipoog naar de zorg

De inrichtingselementen en styling van het interieurontwerp geven een knipoog naar de zorg. Een operatielamp, afbeeldingen van het menselijk lichaam, oogmetingsapparatuur en illustraties waarbij de klant en de zorg centraal staan worden gebruikt om de klanten en doelen van VGZ te visualiseren.

Formele opening op 30 mei 2016

Op maandag 30 mei 2016 vindt de formele opening van de nieuwbouw van VGZ plaats. In dezelfde week zijn er voor verschillende doelgroepen (ook medewerkers en hun familie) diverse openingsactiviteiten in het kader van het 275-jarig bestaan van VGZ.

Wij zijn ontzettend trots op dit fantastische project en we hebben er alle vertrouwen in dat VGZ ongelooflijk veel (werk-)plezier in hun nieuwe kantoor gaat hebben!

–> Bekijk hier de foto’s van het eindresultaat!