Inspiriment in Utrecht: Werkspoorkathedraal en Vechtclub XL

6 februari 2017

Om geïnspireerd te blijven en onszelf te voeden met ideeën gaan we regelmatig met elkaar op pad om inspiratie op te doen: het Rever Inspiriment. Wie geïnspireerd is, is in staat anderen te inspireren! Afgelopen vrijdag 3 februari waren wij – in lijn met ons thema van deze maand “duurzaam & circulair” –  op bezoek bij de Werkspoorkathedraal op het Cartesiusterrein in Utrecht en kregen wij een rondleiding bij Vechtclub XL.

Erfgoed met herbestemming: De Werkspoorkathedraal

De Werkspoorkathedraal, industrieel erfgoed op het Utrechtse bedrijventerrein Cartesiusweg, heeft een rijke historie. Er werden vroeger robuuste staalconstructies gemaakt en zijn er treinen gebouwd voor de Trans Europ Express. Het gebouw heeft een nieuwe bestemming gekregen en is nu dé plek in Utrecht waar je kunt werken, leren en ontspannen in een in industriële sfeer. Innovatieve en creatieve ondernemers uit de regio huren er flexplekken, maar er worden ook bijzondere festivals georganiseerd. Onlangs hebben wij ‘studio E’ in de Werkspoorkathedraal in mogen richten, waar we natuurlijk ook even een kijkje zijn gaan nemen. Meer over dit project leest u hier. In de Werkspoorkathedraal hebben we vrijdag een rondleiding gekregen van Gabrielle Muris van Urban Impact, zij heeft ons verteld over het ontstaan van de huidige vorm van de Werkspoorkathedraal, over de plannen die er nog liggen om de Werkspoorkathedraal verder uit te breiden en hoe het stoere karakter van het gebouw ten alle tijden behouden zal worden. Deze plek is echt indrukwekkend om te zien, echt een aanrader!

Circulair ingericht bedrijfsverzamelgebouw: Vechtclub XL

Vechtclub XL is een bedrijfsverzamelgebouw voor creatieve ondernemers. Naast zestig vaste studio’s en werkplaatsen is er o.a. ook ruimte voor publieke evenementen en exposities, stadslandbouw, een winkel, een restaurant, moestuin, podium en vergaderplekken. Vechtclub XL hanteert een strenge huurdersselectie en zet zich in voor haar ruim 140 huurders om zich te kunnen ontplooien en professionaliseren. Er vindt continu kruisbestuiving plaats. Met een sterke waardeketen, innovatie en een lokale circulaire economie als direct zichtbaar gevolg. Tijdens een zeer enthousiaste presentatie en rondleiding van Pim Snijdoodt van OATO, hebben we informatie gekregen over het ontstaan van de Vechtclub (die zijn naam dankt aan de wijk Overvecht, waar de eerste vestiging zat), hoe dit tot stand is gekomen met minimale financiële middelen en met het gebruik van bestaande materialen. Het sociale aspect en de kruisbestuivingen van de gevestigde creatieve ondernemers en de groeiende functie voor de wijk en omgeving hebben daarbij een rol gespeeld. De oude deuren die in het interieur gebruikt zijn en die staan voor openheid, vormen een herkenbaar beeld voor de Vechtclub.

Traditie: afsluiten met een borrel

Wie het Inspiriment een beetje kent, weet: we sluiten de middag altijd af met een borrel! Ditmaal in De Klub, het bistrocafé dat zich in Vechtclub XL bevindt. Onder het genot van een lekker hapje & drankje zijn we het weekend in gegaan. We kijken alweer uit naar ons volgende Inspiriment, dat vindt plaats in mei.

Lezen welke inspirerende plekken wij eerder bezocht hebben? Arnhem: kantoor VGZ & Bibiliotheek Rozet / Amsterdam: Fab City / Amsterdam: De Hallen en City Hub / Rotterdam: architectuurwandeling / Utrecht: Universiteitsbibliotheek, Wolvenplein en Cereolfabriek / Amsterdam: Hutspot, Bilder & de Clercq en het Volkshotel.