Inspiriment in Den Bosch: de Gruyter Fabriek

26 september 2017

Om geïnspireerd te blijven en onszelf te voeden met ideeën gaan we regelmatig met elkaar op pad om inspiratie op te doen: het Rever Inspiriment. Wie geïnspireerd is, is in staat anderen te inspireren! Afgelopen vrijdag 22 september op bezoek bij de Gruyter Fabriek in Den Bosch, waar wij een rondleiding hebben gekregen van een enthousiaste vrijwilliger van Kring Vrienden ’s Hertogenbosch.

Over de Gruyter Fabriek: een dynamische locatie die inspireert

De Gruyter Fabriek was ooit de locatie van grootgrutter en grootproducent voor de eigen supermarktketen De Gruyter. Vanaf de jaren ’30 werd hier gebouwd aan een enorm fabriekscomplex. In de jaren ’60 ging het concern ten onder en heeft de fabriek jarenlang nagenoeg leeg gestaan. In 2010 werd gestart met een ambitieus plan: na een grootse renovatie moest De Gruyter Fabriek opnieuw een prominente plek krijgen in het bedrijfsleven van Den Bosch, als vestigingsplaats voor de creatieve industrie. Het prachtige industriële erfgoed biedt nu onderdak aan 185 bedrijven, de grootste bundeling van creatieve en innovatieve ondernemers en kunstenaars in Nederland. De diversiteit leidt tot nieuwe samenwerkingen, de dynamische locatie inspireert. Het bruist weer op de plek waar ooit de grootste werkgever van ’s-Hertogenbosch gevestigd was.

Rondleiding: stiekem naar binnen gluren

Tijdens de rondleiding hebben we veel informatie gekregen over de historie van het gebouw en hoe de fabriek vroeger gebruikt werd. In het gebouw zijn nog veel authentieke details te vinden zoals oude tegels op vloeren en wanden, afvoergoten in de gangen, prachtige stalen raamkozijnen, oude verlichting in het voormalige kantoor en stenen trappenhuizen. Maar wat wij interieurliefhebbers stiekem het allerleukste vonden om te doen, was ‘naar binnen gluren’ bij alle bedrijven en ondernemers die zich in de voormalige fabriek gevestigd hebben. Van grote tot kleine kantoren, ieder heeft een andere draai aan het interieur gegeven en wij vonden het maar al te leuk om tussen de raamfolies door overal naar binnen te kijken 🙂

Traditie: afsluiten met een borrel

Wie het Inspiriment een beetje kent, weet: we sluiten de middag altijd af met een borrel! Ditmaal in de Brasserie van de Gruyter Fabriek. Onder het genot van een lekker hapje & drankje zijn we het weekend in gegaan. We kijken alweer uit naar ons volgende Inspiriment!