Inspiratietour in Rotterdam

9 november 2015

Om geïnspireerd te blijven en onszelf te voeden met ideeën gaan we regelmatig met elkaar op pad om inspiratie op te doen: het Rever Inspiriment. Wie geïnspireerd is, is in staat anderen te inspireren! Met elk Inspiriment gaan we naar een andere stad en bezoeken we locaties aan de hand van een thema.

Het thema van onze inspiratietour in Rotterdam: architectuur.

Afgelopen vrijdag (6 november) stond het thema Architectuur op de agenda, onze bestemming was Rotterdam. Daar hebben we (inclusief paraplu’s) een deel van een architectuurroute gewandeld, waarbij verschillende collega’s iets hebben verteld over een aantal opvallende gebouwen zoals het nieuwe Centraal Station van Rotterdam, het Groot Handelsgebouw, Post Rotterdam (postkantoor) en de Markthal. Ondanks de regen was het een interessante tocht en we hebben gezellig afgesloten met een borrel in de Markthal!

Hier vindt u wat informatie over de panden waar wij bij stilgestaan hebben.

Centraal Station

Het nieuwe Centraal Station van Rotterdam is ontworpen door Team CS, een samenwerking tussen Benthem Crouwel Architekten, MVSA Architects en West 8 Urban Design & Landscape Architecture. Het station verbindt Rotterdam met heel Europa doordat het onderdeel is van het Europese netwerk van hogesnelheidslijnen. In 2014 won het Centraal Station de prestigieuze Rotterdam Architectuurprijs.

“De kenmerkende punt van de hal wijst in de richting van het centrum van Rotterdam. Dit is gedaan omdat bij het oude station bezoekers vak geen idee hadden waar het centrum was vanaf het station. De punt is daarmee een gebaar van het nieuwe station om die onduidelijkheid uit de wereld te helpen. Maar ook de buitenruimte helpt hierbij. Het rode natuursteen op de vloeren van het Centraal Station loopt als een rode loper helemaal door via het Stationsplein en het Kruisplein tot aan de Westersingel. Hierdoor is het station gevoelsmatig ook echt verbonden met de stad.”

Dit en meer informatie over de architectuur van het Centraal Station vindt u hier.

Groot Handelsgebouw

Het Groothandelsgebouw, ontworpen door de architecten H.A. Maaskant en Ir. W. van Tijen, ligt direct naast het Centraal Station en is het grootste bedrijfsverzamelgebouw van Nederland. Het is een gebouw met een open karakter. Imposant van buiten door zijn krachtige architectuur, van binnen een prettige werkomgeving. Dit Rijksmonument is gebouwd na de Tweede Wereldoorlog en sindsdien een icoon van de Nederlandse wederopbouw. Meer info over de achtergrond van dit gebouw vindt u hier.

Post Rotterdam

Het Postkantoor van Rotterdam aan de Coolsingel, gebouwd in 1923 naar een ontwerp van architect G.C. Bremer, is samen met het Stadhuis en het Beursgebouw een van de weinige historische gebouwen die het bombardement van mei 1940 hebben doorstaan. Na jaren in gebruik te zijn geweest als postkantoor krijgt Rotterdam het stedelijk interieur terug in de vorm van een winkelcentrum, waarbij het Rijksmonument grotendeels onaangetast zal blijven. Er komen luxe winkels, een restaurant, een designhotel van 80 kamers en conferentieruimtes. De begane grond zal in het teken staan van ‘food’, op de verdiepingen komen luxe winkels met bovenin een hotel. Meer informatie over Post Rotterdam vindt u hier en meer informatie over de nieuwe plannen, vindt u hier.

Markthal

De Markthal is door architectenbureau MVRDV ontworpen als experience waar wonen, winkelen werken, uit eten gaan en parkeren samengaan onder één dak. Een prachtig en spraakmakend ontwerp, maar tegelijkertijd van oorsprong ook een immens grote grijze hal. Een weinigzeggende kleur waar je van buitenaf niet getriggerd wordt om binnen een kijkje te nemen. Om van het ontwerp van de Markthal een experience te maken was er meer nodig. Er moest een element aan toegevoegd worden. Iets unieks, iets groots, maar vooral een beleving die nergens anders ervaren zou kunnen worden. De totstandkoming van het kunstwerk aan de binnenkant van de hal, is een zeer interessant verhaal, lees het hier vanuit het perspectief van kunstproducent Mothership.