Het effect van planten op de werkvloer

15 oktober 2015

Een gezonde werkomgeving maakt mensen productiever. Wetenschappers van de University of Exeter hebben geconcludeerd dat de aanwezigheid van planten op de werkvloer het welzijn van medewerkers met maar liefst 47% kan verbeteren. Hierbij vier keer het effect van planten op de werkvloer:

Stressverlagend 

Planten werken stressverlagend en helend. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die werken in een gezonde werkomgeving waarin onder andere voldoende planten aanwezig zijn, 10-15% productiever zijn, een lagere bloeddruk hebben en minder stress ervaren.

Natuurlijke vochtbalans en luchtzuivering

Planten hebben de gunstige eigenschap lucht te bevochtigen en lucht te zuiveren. Via de huidmondjes op de bladeren worden bijvoorbeeld bacteriën en schimmels opgenomen, die via de wortels worden afgebroken. Tijdens dit proces wordt waterdamp afgescheiden, wat zorgt voor een hogere luchtvochtigheid in de ruimte. Over het algemeen heerst er in een werkomgeving een vrij droge lucht (dit neemt toe in de wintermaanden), dus het extra vocht dat planten toevoegen, is vaak zeer welkom voor de vochtbalans. Planten die veel water nodig hebben, kunnen de luchtvochtigheid in de ruimte opvoeren met 10-15%. Bovendien geven deze planten bijna het volledige gietwater dat ze krijgen (97%) via de bladeren terug aan de omgeving. Dit heeft een gunstig effect op menselijke ongemakken zoals geïrriteerde ogen en huid, een kriebel in de keel, een droge mond, een verstopte neus etc.

Prettige sfeer en ontspanning

Planten en bloemen zijn sfeermakers en hebben een rustgevend effect op de meeste mensen. Veel mensen verkiezen een groene omgeving van nature boven een omgeving waar geen planten zijn. Planten bepalen dus mede de aantrekkelijkheid van een werkomgeving.

Geluiddemping

In de buitenlucht worden groene afscheidingen en planten ingezet voor het dempen van geluid dat op een drukke weg geproduceerd wordt. Ook in gebouwen hebben planten dit effect. Dit geldt met name voor achtergrondlawaai. Bladeren van planten zorgen ervoor dat geluid wordt geabsorbeerd, afgebogen of dat het weerkaatst waardoor met name grote ruimtes met veel harde materialen, prettiger aanvoelen.

Doen!

Doen dus, planten onderdeel maken van uw werkomgeving! Het enige dat de plant nodig heeft, is zo nu en dan een beetje water…het effect van planten op de werkvloer is groots!

Bronnen: ambius.com en grenswetenschap.nl