Hergebruik in interieur

28 juli 2015

Hergebruiken van producten en materialen komt (gelukkig) steeds vaker voor in interieurprojecten. Een goede ontwikkeling! Minder afval en meer bewustzijn. Met een stuk creativiteit en een andere blik op omgeving en materialen, zijn er ongekende mogelijkheden om hergebruik toe te passen binnen interieurconcepten.

Vele vormen van hergebruik

Hergebruik in interieur kan eenvoudigweg het opnieuw inzetten van bestaand meubilair betekenen, het opnieuw stofferen van stoelen, of bijvoorbeeld het herindelen van een ruimte door bestaande wandpanelen te gebruiken. Het kan ook grotere omvang aannemen waarbij meer creativiteit komt kijken. Een aantal recente voorbeelden van hoe wij hergebruik in interieur hebben toegepast, leest u hier.

Voorbeelden van hergebruik in interieur

Bij het opnieuw inrichten van het kantoor van KPN in Apeldoorn, hebben wij hout dat in plafonds verwerkt zat, laten ombouwen tot maatwerkkasten en pantry’s. Voor een vergadercentrum van de Landelijke Overheid hebben wij een creatieve oplossing bedacht voor een aantal verouderde kapstokken; deze zijn op een verrijdbaar plateau geplaatst waardoor de kapstokken aan elkaar geschakeld kunnen worden en daardoor flexibeler gebruikt kunnen worden. Ook zijn de kapstokken overgespoten om ze een modernere uitstraling te geven. Bij Eneco hebben we een vergaderruimte aangepast waarbij we een bestaande vergadertafel van groot formaat, hebben opgedeeld in kleinere gedeeltes zodat de tafel nu fungeert als werkplek voor meerdere personen. Hiervoor is ook het bestaande onderstel gebruikt, dat aangepast kon worden. Ook bij woningcorporatie GroenWest, waar wij afgelopen jaar het volledige kantoor opnieuw hebben ingericht, hebben we hergebruik toegepast. GroenWest beschikte bijvoorbeeld over een visual van een landbouwgebied. Om deze binnen het nieuwe interieurconcept te laten passen, hebben we de visual gedeeltelijk overgeschilderd, waarbij we op specifieke plekken een uitsparing hebben gecreëerd, bij wijze van ‘schilderijlijst’.

Tijdloze producten (her-)gebruiken

Bij het ontwerpen van een nieuw interieur en de keuzes die daarbij gemaakt worden, hebben wij altijd een voorkeur voor het inzetten van hoogwaardige en tijdloze materialen en producten. Behalve de duurzaamheid van producten die goed ontworpen zijn, is – in het geval van meubilair – het grote voordeel dat hoogwaardige collecties van vooraanstaande meubelleveranciers over het algemeen jaren lang in productie blijven. Op deze manier is het eenvoudig om meubilair bij te bestellen wanneer een organisatie groeit en meer werkplekken nodig heeft, en om zo het bestaande meubilair te kunnen blijven gebruiken en daarmee het interieurconcept intact te houden.

Meer weten?

Meer weten over hergebruik in interieur? Neem gerust contact met ons op!