Gezonde kantoorgewoonte: water drinken

10 maart 2016

Voldoende beweging, planten, frisse lucht, zonlicht, gezond lunchen en voldoende (water) drinken: allemaal factoren die onderdeel zijn van een gezonde lifestyle op de werkvloer. Een makkelijk toe te passen en gezonde kantoorgewoonte is natuurlijk (kraan-)water drinken. Water drinken voorkomt uitdroging en hoofdpijn, voert afvalstoffen af uit je lichaam, stimuleert vetverbranding en dempt het hongergevoel. Onder het motto ‘to rethink water’ speelt Retap op een duurzame en verantwoordelijke manier in op het stimuleren van het drinken van kraanwater. Immers uit recentelijk onderzoek blijkt dat ons Nederlandse kraanwater niet alleen van topkwaliteit is, maar zelfs een voorbeeld vormt voor de rest van de wereld. Het flesje van Retap is een verantwoord design product en verdient daarom een toelichting.

Geïnspireerd op de ‘plastic soup’

De makers van de Retap bottle zijn geïnspireerd geraakt door de ‘plastic soup’, waarin onnoemelijk veel plastic waterflesjes drijven. De Deense designers hebben als tegenbeweging een duurzame waterfles ontworpen: de Retap bottle. De glazen fles is gemaakt van borosilicaatglas, speciaal glas dat ook in laboratoria  wordt gebruikt, hierdoor is het flesje steviger dan gewoon glas. Daarnaast zijn de grondstoffen en het productieproces milieuvriendelijker dan die van gewoon glas. De dop van het flesje is gemaakt van thermoplastisch elastomeer, een synthetisch rubber dat recyclebaar is, bovendien is het weekmaker- en BPA-vrij. Dit zijn stoffen die onder andere een schadelijk effect kunnen hebben op de ontwikkeling van het lichaam en het immuunsysteem en zelfs kankerverwekkend kunnen zijn.

Retap

Slim design

Het waterflesje is zo ontworpen dat er geen bacteriën kunnen blijven hangen in naadjes of kiertjes, daarmee is het geschikt voor de vaatwasser. Met het Deense design heeft Retap zelfs drie awards gewonnen: de Red Dot Design Award voor het beste design in het bedrijfsleven, The Promotional Gift Award voor het beste communicatieve promotionele product en de prestigieuze GOOD DESIGN Award voor de beste industriële en grafische ontwerpers en fabrikanten ter wereld.

Retap flesje in onze Green Wall

Wie wel eens bij ons in het Belevingscentrum is geweest, kan zich de Green Wall wellicht herinneren. In deze duurzame vakkenkast hebben al onze collega’s een item geplaatst met daarbij hun persoonlijke verhaal of visie omtrent duurzaamheid. Het item van collega Mariken van der Wardt is een Retap flesje: “Dit glazen flesje is ‘high quality, clean and eco-friendly’, zoals het bedrijf zelf zegt. Het flesje is mij aangeboden door een van onze leveranciers met wie we een duurzame relatie hebben opgebouwd; zo is het kringetje weer rond!”

Lees meer over Retap.