Bezoek aan The Edge in Amsterdam, het meest duurzame kantoor ter wereld

3 mei 2016

Onlangs mochten wij een bezoek brengen aan The Edge, het meest duurzame kantoor ter wereld. The Edge, gevestigd op de Zuidas in Amsterdam, is door BREEAM beoordeeld met de kwalificatie ‘Outstanding’ en werpt een nieuw licht op vastgoed in de toekomst: gebouwen die meer energie produceren dan dat ze verbruiken.

The Edge is ontwikkeld door OVG Real Estate in nauwe samenwerking met hoofdhuurder Deloitte. Samen brachten zij een groep van vooraanstaande experts bij elkaar met als doel een gebouw te ontwerpen dat niet alleen een nieuwe wereldwijde benchmark voor de gebouwde omgeving neerzet, maar daarbij ook groot belang hecht aan comfort, gezondheid en productiviteit van de eindgebruikers.

Innovatieve en duurzame maatregelen

Het gebouw van 40.000 m2 beschikt over een scala aan innovatieve en duurzame maatregelen en heeft een duurzaamheidsscore van 98,36% (BREEAM-NL*), de hoogste score voor nieuwe gebouwen ontvangen die ooit is afgegeven. Dit is te danken aan het uitgekiende ontwerp in combinatie met slimme en geavanceerde technologie. Het gebouw zit vol met slimme technologische innovaties, meest bijzonder is het verlichtingssysteem dat medewerkers de mogelijkheid biedt om het klimaat en licht van individuele werkplekken te reguleren via een app op de smartphone. Deze technologie bespaart volgens BREAAM niet alleen energiekosten, maar levert ook informatie op over het gebouw om zo de energie-efficiëntie te vergroten. Mooi voorbeeld is dat aan de hand van de data die via de app verkregen wordt, onder andere inzichtelijk wordt gemaakt welke vergaderruimtes op een dag niet gebruikt zijn, zodat deze ook niet schoongemaakt hoeven te worden. De verwarming en koeling van The Edge wordt op duurzame wijze geregeld. Hiervoor bevinden zich op 130 meter onder de grond twee grondwaterbronnen: één voor koud en één voor warm water. Deze zogenaamde aquifer thermal energy storage pompt, afhankelijk van het buiten- en binnenklimaat, warm of koud water in of uit het gebouw. De pompen van installatie worden aangedreven met de zelf opgewekte zonne-energie. Slim, want zo maakt The Edge optimaal gebruik van alle duurzame mogelijkheden.

Inspirerende werkomgeving

The Edge beschikt over een gigantisch atrium over vijftien verdiepingen, dit zorgt voor een enorm ruimtelijk gevoel en draagt bij aan een inspirerende werkomgeving. Tevens fungeert het atrium als retourkanaal voor de gebruikte lucht uit de kantoren. Deze wordt bovenin afgezogen over twee warmtewielen. Het ventilatieconcept is zeer zorgvuldig doordacht en ingeregeld. Marketingdirecteur Cees van der Spek van OVG: “Een atrium gebruiken als retourkanaal is een  zeer eenvoudige, maar veel te weinig gebruikte manier om energieverbruik van gebouwen te optimaliseren.”

Wij vonden het bijzonder inspirerend om een rondleiding te krijgen in The Edge, een vooruitstrevende plek die zijn naam (in het Nederlands ‘De Voorsprong’) eer aan doet.

*BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method, dit is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen te bepalen.

Bronnen: OVG Real Estate en Breaam.