Aandacht voor de gezondheid van medewerkers is actueler dan ooit. Gezonde medewerkers zijn productiever, houden de (zorg-)kosten laag en leveren een positieve bijdrage aan het imago van een organisatie. In eerdere artikelen hebben we het belang van meer bewegen, een ergonomische werkplek en voldoende water drinken al benadrukt. Hierbij hebben wij nog vijf tips die bijdragen aan een gezonde levensstijl en werkomgeving.
Tip 1: stel gezonde doelen
Verandering in (gezond) gedrag komt niet zomaar aanwaaien, het vraagt om planning en structuur. Wil je fitter worden, ook tijdens werkuren, stel jezelf dan heldere doelen en bedenk wat je nodig hebt om deze doelen te behalen. Plan hiervoor momenten in en zorg voor voldoende afwisseling in je activiteiten zodat je de nieuwe gewoontes vol kunt houden en je gestelde doelen kunt behalen.
Tip 2: gezonde maaltijden en tussendoortjes
In bedrijfsrestaurants worden steeds meer gezonde maaltijden aangeboden. Met name voor leidinggevenden is dit belangrijk, zij eten meer dan gemiddeld buitenshuis of in het bedrijfsrestaurant (25%) en laten gemakkelijker eten brengen (8%). Door het goede voorbeeld te geven, worden anderen gestimuleerd voor een gezonde keuze te gaan. Als je behoefte hebt aan een tussendoortje, kies dan voor een gezonde optie zoals noten of fruit en probeer de verleiding van koekjes of zoutjes te weerstaan. Het helpt als je je collega’s deelgenoot maakt van je gezonde voornemens en hen vraagt je erop te wijzen bij een zwak momentje waarop je bijna zwicht voor dat gebakje van die ene leuke collega.
Tip 3: planten
Planten hebben een groots effect op de kwaliteit van de werkomgeving en daarmee de gezondheid van mensen. Planten zuiveren de lucht, hierdoor voel je je prettiger, neemt je concentratievermogen toe en word je productiever. Met name voor werkzaamheden of beslissingen die creativiteit vereisen, hebben planten een positief effect. Meer over het effect van planten op de werkvloer vind je hier.
Tip 4: ‘sitting break’
Zitten is niet goed voor de mens en wordt zelfs ‘het nieuwe roken’ genoemd. Ook voor iemand die veel sport is het belangrijk om regelmatig te bewegen gedurende een werkdag. Een manier om jezelf te dwingen regelmatig te bewegen, is elke 20 minuten een wekker te zetten. Als deze afgaat sta je op, strek jij je uit en loop je een klein rondje (om een nieuw glas water te halen!). Vervolgens ga je weer fris aan de slag.
Tip 5: ‘mental health break’
Een ‘mental health break’ is een moment om even te resetten, om de hersenen te ontspannen zodat je je daarna weer volledig kunt focussen op een belangrijke taak. Dit gaat het beste in een speciale ruimte waar is nagedacht over de akoestiek en het licht, maar waar ook geur en geluid bijdragen aan het ontspannen van je hersenen. Door te mediteren of te dagdromen zorg je voor meer rust in jouw hoofd, waardoor je daarna weer met hernieuwde energie aan de slag kunt. Tevens zijn deze ontspanningsmomenten juist het ogenblik waar creatieve ideeën ontstaan en jouw brein het best in staat is om problemen op te lossen. Na een ‘mental health break’ van ongeveer een kwartiertje heb je weer alle energie en ruimte in je hoofd om gezond verder te gaan met je werkzaamheden.
Setting is everything
Dat bewegen en gezond eten óók op kantoor belangrijk is, is geen nieuws. Toch lijkt er een drempel te zijn waardoor mensen nog te weinig aan hun gezondheid werken tijdens kantooruren. Inrichting kan hier voor een goede motivatie zorgen (wij zeggen niet voor niets; setting is everything). Denk aan sport-& spelelementen (zoals een tafeltennistafel, Nintendo Wii en tafelvoetbal) om medewerkers uit te dagen om werkzaamheden achter een bureau af te wisselen met activiteiten, of denk aan het stimuleren van traplopen door de trappen leuk en interessant te maken met muziek, kunst en kleurrijke voetstappen of pijlen op de vloer richting de trap.
Doe het nu!
Een deel van deze tips is meteen al toepasbaar. Plan eens per dag een ‘mental health break in’ en zorg ervoor dat je elke twintig minuten een klein stukje loopt. Voor meer tips over een gezonde werkomgeving, neem contact met ons op!
Geraadpleegde bronnen: frankwatching.nl, nisb.nl en iamafoodie.nl.