Deze 5 kantoorplanten zorgen voor meer gezondheid en productiviteit

27 februari 2018

Heb je al gehoord over de Spheres van Amazon? In regenachtige thuisstad Seattle creëerde de e-commerce gigant, in drie enorme koepels, een subtropisch plantenrijk. Werknemers kunnen er ruimtes reserveren om te brainstormen, maar worden vooral ook aangemoedigd om er zich te ontspannen en in contact te komen met de natuur.

kantoorplanten-gezondheid-productiviteit

Nu hoef je het niet tot dergelijke extremen te tillen, maar dat planten op kantoor een positief effect hebben, is wetenschappelijk bewezen. Naast de functionele voordelen als geluiddemping en decoratie, hebben planten intrinsieke eigenschappen die de gezondheid, het geluk en zelfs de productiviteit van werknemers positief beïnvloeden. We zochten vijf krachtpatsers die je in het tuincentrum kunt vinden en waarmee je direct impact maakt:

1.  Zuiver de lucht met Goudpalm

Alle planten zorgen voor de productie van zuurstof, dat is niets nieuws. NASA wijdde echter een hele studie aan welke planten het best ingezet kunnen worden om de lucht binnenshuis op te schonen. De Areca Palm (Goudpalm) kwam hier als een van de grote winnaars uit. Deze palm staat niet alleen heel mooi in grote ruimten als hallen of vergaderzalen, ze filtert ook gevaarlijke en veel voorkomende giftige stoffen (formaldehyde, benzeen, trichloorethyleen en tolueen) die voortkomen uit bouwmaterialen, textiel, verf en inkt, schoonmaakmiddelen, deodorant, etc. uit de lucht.

Specificaties en verzorging van de Goudpalm

 • Kan tot 2 meter hoog groeien
 • Voelt zich het beste in de halfschaduw
 • Makkelijk in onderhoud: ideaal voor een kantoorplant!

2. Verbeter de concentratie met Rozemarijn

Het effect van geuren op ons welbevinden is ook al in meerdere onderzoeken aangetoond. Neurowetenschappers in Newcastle ontdekten dat de geur van Rozemarijn het geheugen en de concentratie verbeteren. Een perfecte plant voor op je bureau! Raak haar even aan en de geur – en het effect ervan – zal sterker zijn.

Specificaties en verzorging van Rozemarijn

 • Bloeit van mei tot en met juli met blauwe bloempjes
 • Is makkelijk klein te houden
 • Heeft een lichte standplaats nodig

3. Versterk onderlinge relaties met Spice Ruby

Het verzorgen van planten kweekt sterkere banden binnen een team, vooral als collega’s samen letterlijk de ‘vruchten’ kunnen plukken. Een kantoormoestuin gaat dan misschien een stap te ver, maar begin klein met een plekje op de vensterbank voor de Spice Ruby. Deze plant is erg blij wat zon te vangen achter het raam en zal je dan ook belonen met een mooie oogst pepers. Bovendien is ze erg decoratief!

Specificaties en verzorging van Spice Ruby

 • Plekje in de zon of halfschaduw
 • Oogsten van juli tot en met oktober: het plukken van de rijpe pepers creëert ruimte en stimuleert de groei van nieuwe vruchten
 • Voldoende water geven: zorg dat de aarde niet uitdroogt

4. Trek geluk en welvaart aan met de Watercacao

Hoewel de Watercacao van nature voorkomt in Zuid-Amerika, is ze met name populair in Oost-Azië: daar staat ze ook wel bekend als de geldboom en wordt ze gezien als een plant die welvaart en geluk brengt. Wat kan je nog meer wensen van een kantoorplant? Met haar gevlochten stam en prachtige bladeren is de Watercacao ook een prachtige blikvanger. Mooi voor ruimtes waar je bezoekers ontvangt!

Specificaties en verzorging van Watercacao

 • Grootte varieert van 40cm tot 2m
 • Staat het liefst op een warm en licht plekje, maar niet in direct zonlicht of naast de verwarming
 • Beter af en toe veel water dan steeds een beetje geven: de aarde moet vochtig tot droog zijn.

5. Verminder stress met Lavendel

De Lavendel is een plant die velen bekoort met haar geur en kleur. Niet alle wonderlijke effecten die aan deze plant worden toegekend (bijvoorbeeld het genezen van depressie, hoge bloeddruk en eczeem), zijn ook wetenschappelijk onderbouwd. Wel bewezen is dat de geur van lavendel ontspant en de effecten van stress vermindert. Hoewel Lavendel binnen in een pot gehouden kan worden, komt ze buiten meer tot haar recht. Ideaal dus bij de entree, voor op een balkon of een andere buitenruimte.

Specificaties en verzorging van Lavendel

 • Moet twee keer per jaar gesnoeid worden
 • Plant haar tussen april en oktober op een zonnige plek
 • Bloeit van juni tot en met augustus

Zin om aan de slag te gaan en meer groen in het kantoor te brengen? Deze kantoorplanten kan je desnoods online bestellen  en je hebt er veelal weinig omkijken naar. Vooral als je op voorhand met collega’s afspreekt wie er wekelijks met de gieter langsgaat. Een laatste tip: wanneer je een plekje kiest voor de nieuwe kantoorplant, hou er dan rekening mee dat deze nog zal groeien.