10 tips om meer te bewegen op kantoor

21 oktober 2015

Zitten is niet goed voor de mens, zoveel is inmiddels duidelijk. Hoe ergonomisch verantwoord uw werkplek ook is, lang zitten wordt bestempeld als een ‘nieuw arbeidsrisico’. Diverse onderzoeken, waaronder die van TNO, wijzen uit dat lang zitten de kans op ziektes (o.a. hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes) vergroot. Voor wie een kantoorbaan heeft, kan het een uitdaging zijn om op een dag genoeg te bewegen. Genoeg bewegen wil zeggen: minimaal 30 minuten.

Een inspirerende werkomgeving?

Een inspirerende werkomgeving kán prikkelen om actiever te zijn en meer te bewegen. De realiteit is dat nog lang niet elk kantoor zo ver is. Hierbij 10 tips om meer te bewegen op kantoor, waarmee het wellicht makkelijker wordt om het minimum van 30 minuten bewegen per dag te behalen.

10 tips om meer te bewegen

  1. Heeft u een vraag aan een collega? Kies niet voor de telefoon of chat, maar loop naar uw collega toe!
  2. Gebruik de trap in plaats van de lift. Niet één keer in de week, nee, altijd!
  3. Laat de auto staan en neem de fiets naar kantoor. Is de afstand te groot? Overweeg een elektrische fiets. Reist u met de bus? Stap één halte te vroeg uit en loop vanaf daar naar uw kantoor.
  4. Ga lopend vergaderen! Lopen verhoogt de hersenactiviteit en prikkelt de creativiteit. Ook voor uw doorbloeding en spijsvertering is lopen gunstig. Ga dus met een informele meeting niet zitten, maar wandel door het gebouw of de omgeving.
  5. Voer een telefoongesprek lopend.
  6. Ga tijdens de lunch naar buiten en maak een wandeling.
  7. Maak gebruik van een zit-sta werkplek, waarmee u staan en zitten kunt afwisselen. Als u nog een stap verder wilt gaan, kiest u voor een werkplek waarbij u kunt fietsen achter uw bureau.
  8. Haal altijd zelf drinken en gebruik het liefst kleine glazen en kopjes. Zo mag u vaker opstaan om een nieuwe kop koffie of thee te gaan halen.
  9. Een pand met verdiepingen? Neem de trap en ga naar het toilet op een andere verdieping.
  10. Er bestaan talloze eenvoudige oefeningen die u kunt doen terwijl u achter uw bureau zit. Google er maar eens op.

Beweegt u genoeg?

Wist u dat van alle Europeanen, Nederlandse werknemers het langst achter een computer zitten? Gemiddeld werken we dagelijks 6 uur en 43 minuten met een pc, laptop of tablet. Het onderzoek (uitgevoerd door Fellowes) wijst ook uit dat 30% van de Nederlandse werknemers elke dag klachten heeft aan bijvoorbeeld de schouders, polsen, nek en rug.

Dus dan rijst de vraag: hoeveel beweegt u nu eigenlijk op een dag? U heeft het zelf in de hand!

Bronnen: facto.nl, inofecblog.nl en overduurzameinzetbaarheid.nl