Bij flexwerk horen flexibele werkplekken: thuis, onderweg, in de trein, in de auto, op kantoor, in een café of bij een klant op kantoor. ’s Ochtends héél vroeg voordat de zon op komt, ‘gewoon’ tussen 9.00 en 17.00 uur, ’s avonds nadat je gegeten hebt of zelfs ’s nachts. Wanneer je werkt, maakt niet veel uit. Flexwerken houdt ook in dat je niet acht uur aaneengesloten werkt. De ene persoon is nu eenmaal op een andere manier efficiënter dan de ander. Steeds meer werknemers schakelen over op flexibele werktijden en ervaren dit als effectief.
Flexwerken wordt ook wel ‘Het Nieuwe Werken’ genoemd. Het refereert naar een nieuwe manier van werken waarbij tijd, plaats en duur van werken kan variëren. Beide kennen flexibele werkplekken en flexibele werktijden. Echter waar het bij flexwerken met name om het tijdstip, de locatie en het aantal te werken uren draait, gaat het bij Het Nieuwe Werken ook om veranderingen binnen de arbeidsverhoudingen. Zo wordt er van werkgevers en werknemers een andere, flexibele houding verwacht.
“Waar werkt u het meest effectief? Op kantoor, thuis of elders?”
Flexibel werken biedt medewerkers de vrijheid om een betere balans te vinden tussen werk en privé. De flexibele arbeidsvoorwaarden die flexwerken met zich mee brengt, zorgen ervoor dat medewerkers hun persoonlijke leven en hun werk beter op elkaar af kunnen stemmen. Zo worden medewerkers relatief gelukkiger van flexibele werktijden en –plekken. Medewerkers hebben meer tijd voor zichzelf of hun gezin, hebben thuis meer rust en er wordt minder beroep gedaan op kinderopvang.
De sfeer op de werkvloer is een belangrijke factor voor de balans tussen werk en privé. Voor een organisatie is het daarom cruciaal dat er naast inspanning op de werkvloer ook ontspanning mogelijk gemaakt wordt. Een flexibele kantoorinrichting maakt inspanning en ontspanning mogelijk. Rever biedt haar medewerkers bijvoorbeeld de vrijheid om naast alle drukke activiteiten en inspanningen, ruimte te maken voor sport en spel. Dit creëert een comfortabel gevoel, wat ten goede komt van ieders gezondheid én van de teamspirit! Optimaal functioneren is een logisch gevolg. Werken aan een gezonde balans tussen werk en privé biedt dus voordelen voor zowel de werknemer als de werkgever.
Een flexibele werkplek kent vele voordelen. Wat blijkt is dat mensen productiever zijn en vaker bereid zijn tot overwerken wanneer zij de voordelen ervaren van een flexibel ingericht kantoor. Doordat er binnen een flexibele kantoorinrichting meer ruimte is voor eigen inbreng van ruimte en tijd ervaren de medewerkers meer ‘eigenaarschap’. Een flexibele inrichting van de werkplek verhoogt de arbeidsparticipatie.
Naast voordelen voor werknemers, kent een flexibele kantoorinrichting ook voordelen voor werkgevers. Een flexibele werkplek is steeds vaker een belangrijke of zelfs doorslaggevende voorwaarde bij het zoeken naar een nieuwe baan. Een flexibel ingerichte werkplek maakt flexwerken op kantoor mogelijk. Dit zorgt voor minder stress en daarbij worden medewerkers er relatief gelukkiger van. Dit doordat ze hun tijd beter kunnen indelen en zelf meer rustmomenten kunnen creëren. Bovendien kunnen ze dankzij het tijd- en plaats onafhankelijk werken wat een flexibele kantoorruimte mogelijk maakt, beter inspelen op privéomstandigheden en is het verzuim van gelukkige en ontspannen werknemers lager.
Ook al zal niet iedereen het toe willen geven; de meeste mensen kunnen toch efficiënter werken in een flexibele kantooromgeving dan wanneer zij bijvoorbeeld thuis werken. Een flexibele werkplek is immers speciaal ontworpen om te voorzien in de behoefte van de medewerkers en voldoet vaak beter aan deze behoefte dan een werkplek thuis of onderweg.
Doordat een flexibele kantoorinrichting plaats- en tijd onafhankelijk werken ondersteund, kan het werk té onregelmatig worden. Ook wordt voor sommigen de scheiding tussen werk en privé te klein. Bovendien is bij velen de thuisomgeving té onrustig om zich goed te kunnen concentreren en hebben zij thuis geen goede (ergonomische) werkplek. Maar misschien is het belangrijkste nadeel van tijd- en plaats onafhankelijk werken wel dat het contact tussen medewerkers onderling afneemt. Collega’s kloppen minder snel bij elkaar aan en communiceren vaker ‘formeel’, bijvoorbeeld via e-mail. Daarbij gaat een stuk informele communicatie verloren en kijken collega’s elkaar minder vaak ‘in de ogen’. Dat terwijl persoonlijk contact tussen collega’s juist dat beetje extra kan geven waardoor werknemers meer plezier ervaren in hun baan.
Om te voorkomen dat de nadelen van flexwerken de boventoon gaan voeren, is het belangrijk om vooraf in te spelen op mogelijke knelpunten. Zo kunnen tijdstippen worden afgesproken waarop iedereen aanwezig moet zijn op kantoor. Door het flexibel inrichten van de werkplekken voorkom je dat het informele contact tussen collega’s verloren gaat. Een flexibele inrichting maakt van het kantoor weer een ontmoetingsplek. Zo neemt de kans dat flexwerken een succes wordt, toe.
Flexwerken is geen recept dat voor elke organisatie het gewenste effect zal hebben. Flexibel werken moet passen bij de gang van zaken binnen een organisatie, en niet andersom. Maak je als organisatie de afweging om het flexwerken te omarmen, dan is een het ontwerpen van flexibele kantoorinrichting een pré. Rever helpt organisaties met het inrichten van hun flexwerkplekken, want wij weten dat de kantoorruimte van de toekomst steeds meer een platform wordt waar mensen op een flexibele manier gebruik van gaan maken.
Lees ook: Wie zijn wij – Onze visie – Onze eigen setting – Duurzaam interieur – Interieurs op diverse ambitieniveaus – Turnkey aanpak – Vacatures
Doet u al aan flexwerken? We vinden het leuk om van u te horen!