Akoestische panelen


Akoestiek is een zeer belangrijk aspect tijdens de ontwikkeling van een interieurconcept. Onder akoestiek verstaan we de invloed die een ruimte heeft op “de klank en nagalm van geluid”.  In elke werkomgeving, of dit nu een kantoor, school, ziekenhuis of werkplaats is, speelt akoestiek een grote rol. In onze interieurontwerpen werken wij onder andere veelvuldig met akoestische panelen, we vertellen u er graag meer over.

Aandacht voor akoestiek in het interieurontwerp

Akoestiek komt altijd in een vroeg stadium van een interieurontwerp heel specifiek aan de orde, want aan elke ruimte zijn andere akoestische eisen verbonden. Mede door de huidige ontwikkelingen op het gebied van Het Nieuwe Werken en de open structuur van werkomgevingen, is het beheersen van akoestiek uitermate belangrijk geworden. In onze interieurontwerpen bieden we hier vele creatieve oplossingen voor. Zo werken wij o.a. veelvuldig met (flexibele) akoestische panelen, plafond baffles, wandbekleding, vitrages, armaturen en nog veel meer.

Akoestische panelen om nagalmen tegen te gaan

Akoestische panelen zijn één van de talloze akoestische oplossingen om nagalmen tegen te gaan. Wanneer wanden en vloeren een gladde en/of harde afwerking hebben, wordt geluid teruggekaatst. Het duurt dan een tijd voordat het geluid uitsterft: we noemen dit nagalmen. Het nagalmen in een ruimte kan worden berekend of opgemeten en voorkomen worden door de juiste akoestische oplossing te gebruiken. Een ruimte waar geen galm is, geeft rust en maakt de ruimte goed leefbaar. We mogen dus zeggen dat absorptie en terugkaatsing van het geluid door wanden en meubilering zijn bepalend voor de akoestiek in een ruimte, evenals de afmetingen en de hoogte van de ruimte.

Diverse kwaliteiten akoestische panelen

Akoestische panelen zijn beschikbaar in diverse kwaliteiten. Zo zijn de panelen standaard gevuld met schuim of minerale wol, maar de absorptie van het frequentiebereik verschilt. Als interieurontwerpers werken wij graag met panelen die een geluid-absorptiewaarde van 95% tot 100% hebben. Deze akoestische panelen ‘zuigen’ het beste ongewenste geluidsreflecties op.

Soorten en maten akoestische panelen

Akoestische panelen bestaan in vele soorten en maten. Het kan een paneel zijn dat aan de muur bevestigd is, maar het kan ook een paneel zijn dat op zichzelf staat, wieltjes heeft en daardoor verrijdbaar is. Akoestische panelen kunnen ook aan een draad aan het plafond bevestigd worden, het feit dat de panelen dan hangen, kan een mooi ruimtelijk effect geven. Bovendien hebben de panelen dan een dubbele werking, want het akoestische materiaal werkt aan twee zijden. Akoestische panelen kunnen ook aan een plafond bevestigd worden en zijn te plaatsen tussen twee werkplekken als afscheiding.

Decoratieve functie van akoestische panelen

Akoestische panelen hebben ook een decoratieve functie Om de panelen te integreren in het totale interieur, zijn ze uit te voeren in diverse kleuren en natuurlijke hout fineren en laminaten. Ook kunnen de panelen voorzien worden van een fotoprint, bijvoorbeeld met een afbeelding van producten, mensen of soorten diensten waarmee men werkt.

Akoestische materialen

Om de akoestiek in een ruimte te beheersen kun je gebruik maken van vloerbedekking of karpetten, op vloer of muur. In de afwerking van vloeren of muren kan ook al veel gedaan worden: ruwe of zachte afwerkingen hebben een absorberend vermogen. Zware gordijnen kunnen ook veel effect sorteren. Daarnaast kan akoestisch materiaal verwerkt worden in de ombouw van een kast.

Akoestische producten

Er zijn er vele producten verkrijgbaar, die goede akoestische eigenschappen hebben. Zo bestaan er  o.a. tafels, kasten en lampen die een akoestische vulling hebben en veel geluid absorberen. Door simpele aanpassingen door te voeren, wordt werken in één open ruimte veel aangenamer.

Meer weten over akoestiek binnen uw werkomgeving?

Neem gerust contact met ons op!

Lees hier meer over de werking van geluid.

Lees ook: Wie zijn wijOnze visieOnze eigen settingDuurzaam interieur – Interieurs op diverse ambitieniveaus – Turnkey aanpakVacatures

"Akoestiek: een belangrijk aspect binnen interieur"

Aanbod van akoestische oplossingen is groot!